Mijn verhaal

Misschien weet jij net als ik al heel lang dat je lijdt aan relatieverslaving codependentie. Ik was denk ik een jaar of 18 toen ik voor het eerst van dit begrip hoorde. Ik las het boek van Robin Norwood “Als hij maar gelukkig is” waardoor duidelijk werd wat er met mij aan de hand was.. Ik wist toen alleen nog niet dat het nog heel wat jaartjes zou gaan duren voordat ik de bereidheid zou vinden om er echt iets aan te doen.

Mijn verhaal

Misschien weet jij net als ik al heel lang dat je lijdt aan relatieverslaving codependentie. Ik was denk ik een jaar of 18 toen ik voor het eerst van dit begrip hoorde. Ik las het boek van Robin Norwood “Als hij maar gelukkig is” waardoor duidelijk werd wat er met mij aan de hand was.. Ik wist toen alleen nog niet dat het nog heel wat jaartjes zou gaan duren voordat ik de bereidheid zou vinden om er echt iets aan te doen.

Hoe is mijn relatieverslaving ontstaan?

Ik kom uit een gezin van een moeder die leed aan relatieverslaving en codependentie. Haar moeder, mijn oma leed aan schizofrenie. Hierdoor was er sprake van geloofswaanzin en dacht mijn oma dat de duivel in huis was. Dit betekende dat zij emotioneel afwezig was. Voor mijn moeder was het niet fijn om vriendinnetjes mee naar huis te nemen. Zij schaamde zich enorm. Mijn opa droeg de zorg voor 3 kinderen wat niet makkelijk was.

Mijn vader was stiekem in de oorlog verwekt doordat mijn oma vreemd was gegaan met een Italiaan, een Duitse militair. Mijn oma was een statige vrouw die nooit over gevoelens sprak en mijn vaders afkomst heel lang verloochend heeft. Hoe hij verwekt is kwam in de doofpot terecht waardoor mijn vader er pas op late leeftijd achterkwam dat zijn vader niet zijn biologische vader was. Ik weet pas een jaar of vijf dat ik Italiaans bloed heb. Best apart!

Voedingsbodem van mijn relatieverslaving

Mijn achtergrond was een goede voedingsbodem voor het ontwikkelen van codependentie symptomen met als gevolg relatieverslaving, een eetstoornis en middelen verslaving. Mijn vader en moeder waren beide vanwege hun achtergrond emotioneel onbeschikbaar. Zij hadden geen gezonde relatie. Mijn vader ging vaak vreemd en mijn moeder reageerde haar frustratie en gevoelens van machteloosheid op mij af. Ik heb nooit een voorbeeld gehad  hoe liefdevolle communicatie tussen twee mensen eruit zou moeten zien. Daarvoor in de plaats heb ik wel ervaren hoe destructieve, onveilige relaties eruit zien.

ccc-voedingsbodem-relatieverslaving

Mijn eerste verliefdheden

Ik werd voor het eerst verliefd op de lagere school, op een jongen met heel veel babbels die heel goed kon voetballen. Zijn zusje was mijn vriendinnetje waardoor ik makkelijk bij hem in de buurt kon komen. Toen ik bij deze jongen thuiskwam rook ik een sterke urine geur en zag ik dat hij door zijn moeder met een gordijnrails geslagen werd. Ik was bang en in shock maar mijn verliefdheid werd alleen maar sterker. Later realiseerde ik me dat mijn eerste verliefdheid was op een jongen die uit een zwaar ontwricht, disfunctioneel gezin kwam en mijn liefde niet beantwoorde.

Op de middelbare school kreeg ik een vriendje die, in verhouding tot alle andere vriendjes die later op het toneel zouden verschijnen goed voor me was en uit een redelijk stabiel gezin kwam. We hadden een leuke, liefdevolle, gezellige relatie. Het enige wat ontbrak was zijn monogamie, wat als jong meisje erg belangrijk voor me was. Nu weet ik dat een dergelijk contract vaak gebaseerd is op wederzijdse afhankelijkheid. Dat deze behoefte vaak voortkomt uit de angst voor verlating en de angst om niet goed genoeg te zijn. Dit betekent overigens niet dat ik nooit meer zou kiezen voor een monogame relatie, maar ik vind het wel belangrijk dat ik me bewust ben van mijn onderliggende angsten.

Toen ik 17 jaar was heb ik het uitgemaakt met hem. Ik verkeerde in het Amsterdamse nachtleven. Ik dronk veel alcohol, gebruikte XTC en startte met het gebruiken van cocaïne. Ik kwam hierdoor in contact met jongens die ook drugs gebruikten en vond mijn toenmalige vriendje niet meer interessant.

Ik werd verliefd op een jongen waarvan ik kan zeggen dat ik echt verslaafd aan was. Ik noemde hem “de liefde van mijn leven”. Tegelijkertijd was ik me bewust van het verslavende component dat een grote rol speelde in deze relatie. Als ik hem een tijdje niet gezien had zei ik letterlijk tegen mijn vriendinnen dat  ik een “shotje” nodig had. En dan had ik het over zijn aandacht! Alleen al in zijn aanwezigheid verkeren was voor mij genoeg om in een roes te verkeren en een topavond te hebben.

Deze jongen was dominant naar mij toe en agressief naar de buitenwereld. Dit gaf mij een gevoel van veiligheid wat natuurlijk schijnveiligheid was. Hij behandelde mij en anderen respectloos en had narcistische en psychopathische trekjes.

De vader van mijn dochter

​Iets later toen ik een jaar of 24 was ontmoette ik de vader van mijn dochter in een after-hour club. Hij was op het eerste gezicht lief, zacht en had veel humor. Hij gaf me ontzettend veel aandacht. Ik werd verliefd op hem en hij op mij. Ik dacht dat ik nooit meer iemand zou vinden die zoveel van me zou houden als deze man en besloot hem nooit meer te verliezen. De overtuiging dat er nooit meer een man zoveel van me zou houden als hij heeft er lange tijd voor gezorgd dat ik de relatie niet kon loslaten.

Herstel een proces van vallen, opstaan en doorgaan (doorgroeien)

Tijdens mijn leven heb ik verschillende middelen verslavingen, gedragsverslavingen en een eetstoornis doorbroken. Hierdoor ben ik steeds een stukje verder op weg gekomen naar de beste versie van mezelf. Wil je meer weten over dit proces lees dan mijn verhaal op de website van Counselling Center Changes.

ccc-online-trainingen-aaliyah-saleh

Claudia Krumme auteur online training “Doorbreek je relatieverslaving en codependentie.

Aaliyah Saleh mijn prachtige dochter, een geschenk uit de hemel.

Claudia Krumme auteur online training “Doorbreek je relatieverslaving en codependentie.

Aaliyah Saleh mijn prachtige dochter, een geschenk uit de hemel.

ccc-online-trainingen-aaliyah-saleh

Doorbreken van mijn relatieverslaving

Toen ik daadwerkelijk bereid was om mijn relatieverslaving en codependentie te doorbreken was ik al bekend met het stoppen van drank, drugs, nicotine en dwangmatig overeten. Toch was het doorbreken van mijn relatieverslaving en codependentie symptomen  de meest moeilijke problematiek om te overwinnen.

Ik bleef zo nu en dan terugvallen in destructieve relaties die niet vervullend waren. Desalniettemin leerde ik ontzettend veel van iedere relatie en gebruikte ik de pijn en het verdriet dat ik ervaarde om mezelf te helen. Uiteindelijk ontstond er steeds meer zelfliefde, kon ik duidelijker mijn grenzen stellen en beter aan mijn wensen en behoeften toekomen. Ik zorgde steeds beter voor mezelf en had het vertrouwen dat ik op het goede pad zat. Ik realiseerde me dat herstel van relatieverslaving niet over één nacht ijs gaat.

Het verschil met de jaren daarvoor was dat ik de cyclus die ik samen met een partner doorliep steeds sneller ging doorlopen. Wanneer ik geconfronteerd werd met het feit dat iemand niet in mijn emotionele behoefte kon voorzien lukte het me vrij snel om de relatie te verbreken. Daarnaast werd ik zelf steeds minder needy (behoeftig) waardoor de dynamiek in mijn relaties veranderde.

Op een gegeven moment realiseerde ik me dat het laatste stukje aantrekking tot bepaald soort mannen uitgedoofd raakte. De laatste keer dat ik aangetrokken werd door een man waarvan ik rationeel wist dat het geen gezond relatiemateriaal was voelde ik dat deze onrust waarmee dit soort liefde gepaard gaat niet meer mijn verlangen is en was ik in staat om weg te lopen.

Ik hoop voor jou dat jij jezelf ook de ruimte geeft om te herstellen van een problematiek die zo diepgeworteld is dat je begrijpt  dat je daar echt de tijd voor mag nemen. Werken aan je binnenkant zorgt uiteindelijk voor verandering aan de buitenkant. Hiermee bedoel ik dat hoe meer je ZELF geheeld raakt hoe liefdevollere, bevredigendere relaties je zult aantrekken in je leven.

Wauw wat een goed gevoel. Dat gun ik jou ook.

Sinds 1999 ben ik bezig met bewustwording, herstellen van verslavingen, en spiritualiteit. Mijn verslavingen zijn altijd mijn toegangspoort geweest tot transformatie en daar ben ik vandaag de dag heel dankbaar voor.

Ik heb op dit moment geen vaste relatie. Ik heb nog niet de man of vrouw op mijn pad gekregen waarmee ik een liefdesrelatie wil opbouwen en dat is helemaal oke. Ik heb vertrouwen dat wanneer het de bedoeling is deze man of vrouw op mijn pad zal verschijnen. Ik geloof in de wet van resonantie die zegt dat wanneer je iets wilt ontvangen je eerst mag loslaten wat je niet meer dient zodat je vervolgens kan aantrekken wat wel passend, liefdevol en dienend is.

Voor nu heb ik een heerlijk leven samen met mijn dochter van 14 jaar die naar mijn beste kunnen alle aandacht en liefde van mij krijgt die zij nodig heeft. Ook zij is onderdeel van mijn helingsproces wat oneindig is.

ccc-online-trainingen-mij-verhaal-goed-gevoel

Genoeg over mij nu jij!

Ga lekker starten met de eerste module van de onlinetraining en schrijf ook jouw levensverhaal op in relatie tot relatie verslaving en of codependentie. Stuur het ons toe zodat we je verhaal kunnen lezen ter voorbereiding van je eerste sessie.
Doe je nog niet mee maar zou je dat misschien wel willen? Ontdek via deze website of  een van onze jaarprogramma’s of retreats in het buitenland iets voor je zijn. Een andere mogelijkheid is ondersteuning via een specialistisch GGZ traject. Bekijk de mogelijkheden hier.

 

Delen is helen! Tot snel!

Contact     |     Privacy     |     Disclaimer     |     Cookiebeleid     |     Algemene voorwaarden

Contact     |     Privacy     |     Disclaimer
Cookiebeleid     |     Algemene voorwaarden